Alışkanlıktan ziyade bir gereklilik olarak görmemiz gereken bir konu diş fırçalamak. Sonra zaten alışkanlık haline gelecektir. Ülke olarak pek becerebildiğimiz bir konu da değil maalesef . Şu anda Türkiyede 100 kişiden sadece 26 sı düzenli dişini fırçalıyor. Ara sıra fırçalıyor musunuz diye sorduğumuzda evet cevap oranı yüzde 40 a çıkıyor. Peki tüyoları nelerdir diş fırçalamanın bunlardan bahsedelim.
1.Doğru Fırçayı Seçmek
Alet işler El Övünür. Madem bir işi düzgün yapmak amacımız önce ekipmanı doğru seçmeliyiz, fırçamızı. Dİş fırçamızı ne kadar etkin kullanabilirsek o kadar başarılı oluruz. Bunun içinde dişteki plağı uzaklaştırabilecek yumuşaklıkta ve en zor yerlere ulaşabilecek küçüklükte bir fırça seçmemiz doğru olacaktır. Kişisel olarak bu değişebilmekle birlikte bizim tavsiyemiz yumuşak ve küçük başlı bir diş fırçası olacak.
2.Uygun Tekniği Kullanmak
Pek çok diş fırçalama tekniği bulunmakta ve dişlerin durguna ve ilişksinie göre de siz yararlı olacak, fayda sağlayabileceğiniz fırçalama tekniği değişebilmektedir. Bunun için en doğrusu diş hekimi muayeneniz sonrasında durumun tesbitini yapan hekimin size önereceği tekniktir. Bizim ortlama tavsiyemiz işe şu olacak: Ovalamadan fazla dairesel hareketler yapmadan diyetlerinden dişe doğru yani pembeden beyaza doğru süpürür tarzda dişleriniz fırçalayın.
3.Fırçalama Zamanını ve Sıklığını Doğru Programlamak
Diş fırçalamak için en doğru zaman uyumadan hemen öncesidir. Çünkü ortalama 6-10 saatlik bu süre içerisinde ağız ve dil hareketleri neredeyse sıfıra iner. Bu da tükürüğün temizleyici etkisini en aza indirir. Bakteriler için bir bayram yeridir ağız içi artık. Onun dışında yapılan yanlışlardan biri uyanır uyanmaz yapılan diş fırçalama işlemidir. Bunun spor yapmadan önce duş almaktan farkı yoktur. Sıklığa gelince en az günde 2 kere.
4. Zamanı doğru Yönetmek
Tavsiye edilen süre 2 dakikadır. Sadece 2 dakika . O 2 dakika öyle uzun gelir ki fırça ağızda ayna karşısında. Tavsiyemiz bir zamanlayıcı kurun 2 dakika aynanın karşısında ve süreye uyun.
5. Saklama Koşullarına Uymak
Fırçanızı 3-4 ayda bir değiştirmenizde fayda olacaktır. Bu süre içerisinde hem kıllar yıpranacaktır hem de bakteri birikimi artmış olacaktır. Yine kullandığınız fırçanızı temiz bir peçete ile kurutup tuvaletten uzak açık bir bölgede saklamanız da fayda olacaktır.
Her zaman olduğu gibi, diş hekimlerimiz, fırçalamanın doğru yolu hakkında endişelerinizi ele almak için hazırlar. Kliniğimize bir sonraki ziyaretinizde bize sormaktan çekinmeyin.