Piyore Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Piyore nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Piyore Nedir?

Piyore adı, Antik Yunancada irin ve dökülme anlamlarına gelen pûon ve reo kelimelerinden üretilmiştir. Piyore tek bir hastalığın değil; sement, periodontium, diş eti ve diş yuvası kemiği gibi dokularda görülen birçok hastalığın ortak adıdır. Piyore, ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Çünkü dişlerin dökülmesi, apandisit, kalp zarı yangısı, nefrit gibi yan etkileri mevcuttur. Diş eti iltihabı, yalnız diş etinin görünen kısmını değil, kemik dokuyu da etkiler. Diş eti rahatsızlıları kontrol altına alınamadığı takdirde çürük bulundurmayan dişlerin sallanmasına hatta çekilmesine neden olur.

Diş eti rahatsızlıkları bazen fark edilmeden çok ilerleyebilir. Bununla beraber, bazı belirtilerin tek başına ya da bir arada görülmesi, diş eti hastalıklarına işaret olabilir. Bu belirtilere örnek olarak:

Ağız kokusu,

-Şiş ve kırmızı diş etleri,

-Diş etlerinin çekilmesiyle diş kökünün açığa çıkması,

-Dişlerin sallanması,

– Gittikçe eğilen ya da çarpıklaşan dişler,

-Kendiliğinden veya işleri fırçalarken diş etlerinin kanaması verilebilir.

Diş eti hastalıklarının Tek Nedeni Dental Plak Mıdır?

Bu sorunun yanıtı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Örneğin vücut savunma mekanizması gelişmiş insanlar, dişlerini fırçaladıklarında bile çok ciddi boyutlardaki diş eti rahatsızlıklarına yakalanmazlar. Bazı insanlar ise her yönden çok sağlıklı oldukları halde diş eti hastalıkları karşısında dirençleri düşüktür ve hastalıklara karşı koymak için ağız temizliklerini çok iyi yapmaları gerekmektedir.

Bazı durumlarda ise dişlerin düzenli fırçalanmasına rağmen diş eti hastalıkları görülmektedir. Bunun nedeni, ağız bakımının tam ve etkin bir şekilde yerine getirilememesidir. Genelde diş ve diş etlerinin birleştiği kısım, fırçalanmasının zorluğu nedeniyle ihmal ediliyor. Diş aralarının temizliği için ise mutlaka diş ipi kullanılmalıdır. Bir uzmana danışarak fırçalama sürenizi ve tekniğiniz düzeltmeniz gerekebilmektedir.

Tedavi

Diş hekimi, diş etlerini yumuşakça ve güzelce temizleyerek tedaviye başlar. Ağzın tuz veya peroksit solüsyonuyla yıkanması, genelde semptomların hafifletilmesinde etkilidir. Rahatsızlığı azaltmak sebebiyle bir ağrı kesici, diş hekimi tarafından tavsiye edilebilir. İşlem sonrası dinlenilmesi gerekir. Dengeli bir diyet uygulanmalı, baharatlı yiyecekler ve sigara gibi tahriş edici yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Yüksek ateş görülen durumlarda antibiyotik alınması söz konusudur.