Ağız Kokusu Neden Olur? Çözümü Nedir?
Ağız kokusu kişilerin günlük hayatlarını doğrudan etkileyen, kişilere rahatsızlık duygusu veren ve zamanla iletişim kurmak konusunda çekinmelerine neden olan bir durumdur. Bu durumun birçok farklı sebebi olabilir fakat genel olarak ağız kokusu ile en çok karşılaşılan durumlarda kişilerin ağız ve diş bakımı konusunda eksikliklerinin olduğu görülmüştür. Fakat eğer ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesine rağmen ağız kokusu oluşumu mevcut ise bu durum farklı hastalıklar sebebiyle de ortaya çıkıyor olabilir.
Sabah uyanıldığında ağızda koku olması fizyolojik açıdan normal karşılanan bir durumdur. Önceki gün yenmiş gıdaların diş yüzeyinde ya da diş aralarında kalması sonucu ağızda koku oluşabilmektedir. Bunun önüne geçmek için ağız sağlığına dikkat etmek, dişleri günde en az 2 kere fırçalamak ve muhakkak diş ipi kullanmak gerekmektedir. Ayrıca dil temizliği de ağız kokusu konusunda özellikle önemli bir rol oynar. Dil temizliği çeşitli materyaller ile ya da diş fırçasının sırt kısmında bulunan aparatlar ile yapılabilmektedir.
Ağız Kokusu Bu Hastalıkların Belirtisi Olabilir!
Kronikleşen ağız kokusu;
- Diş çürüklerinin
- Sinüzitin
- Farenjittin
- Geniz eti gibi boğaz hastalıklarının
- Reflü ve mide rahatsızlıkları gibi sindirim sistemi hastalıklarının
- Şeker hastalığının
- Karaciğer yetmezliğinin
- Böbrek yetmezliği gibi sistemik hastalıkların belirtisi de olabilir.
Bu sebeple eğer kronikleşen ağız kokusu problemine sahipseniz mutlaka diş hekiminize görünmelisiniz. Muayenenizden sonra hekiminiz tedavinize başlayacak ya da gerekli gördüğü durumlarda farklı bir polikliniğe yönlendirecektir.
Sağlıklı Bir Ağız ve Dişler İçin Suyun Önemi
Ağız kokusu şikâyetiniz varsa öncelikli olarak ağız içi hijyeninize dikkat etmelisiniz. Fakat gün içinde tükettiğiniz su miktarının az olması da ağız kokusuna sebep olabilir. Su içmek ağız içerisindeki tükürük üretimini artırır. Artan tükürük ise bakterilerden kurtulmamıza yardımcı olur. Ayrıca sigara, çay ve kahve gibi ürünlerin fazla kullanımı da ağız kokusunu tetikleyen durumlardır.