Bebeklerde Ağız ve Diş Sağlığı

BEBEKLERDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Süt Dişleri ve Çürükler

Süt dişlerinin kalıcı dişlere oranla daha hızlı çürümesinin nedeni, yapılarında daha çok organik madde bulunmasıdır. Çocuklar, sıcak soğuk hassasiyetlerini ağrı dayanılamayacak hale gelene kadar yorumlayamazlar. Yetişkinler kadar ağız ve diş sağlığına önem vermezler. Ebeveynin tutumu, diş fırçalama alışkanlığının kazanılmasında önemli bir role sahiptir.

Süt dişleri, kalıcı dişler gelene kadar onların işlevlerini görürler ve onların yerini hazırlar. Süt dişlerin erken çekilmesi, kalıcı dişlerin geleceğini tehlikeye atarken ağızda fonksiyon kayıplarına da yol açar. ‘’Nasıl olsa yerine yenisi gelecek’’ denilmemelidir. Süt dişi çürükleri, ağrıya, kötü kokuya, çiğneme zorluklarına, beslenme bozukluğuna ve estetik kayba yol açar. Diş bozuklukları zamanında tedavi edilmezse çene kemiği gelişiminde bozukluğa, diş çarpıklığına ve romatizma gibi genel sağlık problemlerine neden olur.

Bebeklerde Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

Bebeklerin ilk 4 ay anne sütüyle beslenmesi, ağız çevresindeki doku ve kasların sağlıklı gelişmesini sağlayacaktır. Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda biberon kullanılmalıdır. 1 yaşından itibaren bebeklerin, kaşık ve bardakla beslenmeye alışması gerekir. Biberon ise 2 yaşından itibaren bırakılmalıdır. Emzik ve parmak emme ise 2,5 yaşına kadar devam ettirilmesine izin verilebilir.

Dişler ilk göründüğü andan itibaren diş temizlenmeye başlanılmalıdır. Kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce dişler üçer dakika temizlenmelidir. Bebek diş bakımı için temiz bir tülbent veya nemli, gazlı bir bez kullanılmalıdır. 3 yaşında ise diş fırçası kullanımına başlanılmalıdır. Bu yaşlardaki diş fırçalamada amaç, dişleri temizlemekten çok çocuğa diş fırçalama alışkanlığını kazandırmaktır. Çocuklar dişlerini düzgün fırçalayamadığı için bir ebeveynin destek olması gerekmektedir. Bebek diş temizleyici olarak yumuşak kıllardan yapılmış, ağız büyüklüğüne uygun fırçalar kullanılmalıdır. Diş macunu ise flor içermelidir.

Bazı bebeklerde, dişler çıkar çıkarmaz lekelenmeye ve dökülmeye başlar. Lekelerin ve dökülmelere çürük sebep olur. Bu çürüklere biberon çürüğü denir. Anne sütü ve inek sütü şeker içerir. Yatmadan hemen önce ya da uyku sırasında bebek beslenirse, ağzında süt birikir. Sütler de mikropların dişleri çürütmesine zemin hazırlar. Bu yüzden diş temizliği önemlidir.