Dijital Diş Hekimliği Nedir?
İleri teknolojinin hayatımızın her alanına olduğu gibi tıp dünyasına da giderek daha yoğun bir şekilde müdahil olmasıyla birlikte her gün yeni bir uygulama ya da tedavi yöntemi geliştirilmektedir. Teknolojinin yardımıyla tıp, belki de tarihinde hiç görülmemiş bir hızla ilerlemektedir. Bu durumdan modern diş hekimliği de nasibini almaktadır. Bilgisayar teknolojisi destekli diş hekimliği uygulamaları dijital diş hekimliği dalının doğmasına vesile olmuştur.
Peki dijital diş hekimliği nedir? Dijital diş hekimliğinde ne tür uygulamaları kapsar?
Dijital platformda diş hekimliğine özel olarak geliştirilen Cad ve Cam sistemi, diş hekimliğinde bilgisayar destekli tasarım ve üretim faaliyetlerine tekabül eder. Söz konusu iki kavram, bilgisayar destekli 3 boyutlu tasarım ve üretim cihazı olan Cerec tarafından bir araya getirilir. Dijital diş hekimliğinin genel hatları böylece çizilmiş olur.
Cerec Cad Cam sistemi aracılığıyla ağız içinden alınan görüntüler, uygun bilgisayar programları vasıtasıyla işlenir. İşlendikten sonra ise yine bilgisayar yazılımı ile çalışan üretim cihazına gönderilir. Bu şekilde yapıldığında pek çok diş hekimliği tedavisi çok daha kusursuz sonuçlar ortaya koyabilmektedir.
Dijital Diş Hekimliği Uygulamalarının Avantajları Nelerdir?
- Diş hekimliğinde tedavi süresi ciddi derecede kısalmıştır. Normalde günler sürebilecek tedaviler birkaç saat içinde tamamlanabilmektedir.
- Geleneksel diş hekimliği yöntemleriyle işlenip kullanılması hayli güç olan biyouyumluluğu ve estetik seviyesi yüksek materyaller, dijital diş hekimliği uygulamaları sayesinde rahatlıkla kullanılmaktadır. Böylece daha sağlıklı ve estetik görünümü yüksek sonuçlar elde edilmektedir.
- Yine geleneksel diş hekimliğinde kullanılan ve çoğu zaman hastanın öğürme refleksini tetikleyen, mide bulantısı gibi şikayetlere yol açabilen ölçü alma işlemi terkedilmiştir. Dijital diş hekimliği uygulamasında ölçü alımı, mikro ölçekli dijital kamera aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu şekilde hem işlem daha kolay ve sağlıklı bir hale gelmiş, hem de hata payı minimize edilmiş olur.
- Diş hekimliğinde dijital teknoloji kullanımı genel olarak, diş tedavilerinde, hekimden ya da diş teknisyeninden kaynaklı başarısızlık ihtimalini azaltmıştır. Bunun yanında tedavilerin daha estetik sonuçlar yaratarak tamamlanmasını mümkün hale getirmiştir.