Diş Protezi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ağır çürükler, kırılmalar veya başka sebeplerle bağlı olarak meydana gelen diş düşmeleri, diş kayıplarına sebep olabilmektedir. Problemli dişin kurtarılması için alternatif yöntemler denenir. Başarısız olunması durumunda son çare olarak tedavi, diş protezi yöntemiyle gerçekleştirilir. Günümüzde modern diş hekimliği uygulamalarının da gelişmesiyle birlikte çok çeşitli diş protezi tedavileri hayata geçirilmektedir. Söz konusu protez tedavilerinin ne kadar sürede tamamlanacağı ise gerçekleştirilecek olan protez türüne ve iş birliği yapılan uzman hekime göre değişiklik gösterebilmektedir.

Diş Protezi Çeşitleri ve Tedavi Süreleri

Sabit Protez

Günümüzde uygulanan sabit diş protezi tedavileri genel olarak köprü diş ve kuron diş olarak ikiye ayrılabilir. Kuron diş, çeşitli sebeplere bağlı olarak aşırı derecede madde kaybına uğrayan dişlerin yeterli miktarda küçüldükten sonra kaplanmasıyla gerçekleştirilen tedavi türüdür.

Köprü diş uygulamasında ise çevre dişler küçültüldükten sonra alternatif kaplamalardan yararlanılarak aralarda kalan boşluklar doldurulur.

Hareketli Protez

Adından da anlaşılacağı gibi kullanıcısı tarafından takılıp çıkarılabilen protez türüne hareketli diş protezi adı verilir. Hareketli protezlerin parsiyel, tam, immediat, hassas bağlantılı gibi türleri bulunmaktadır.

Çengelli protez olarak da bilinen klasik parsiyel protezler ağızdaki diğer dişlere kancalar vasıtasıyla tutturulur. Ölçü alma ve prova işlemleriyle birlikte tedavi aşağı yukarı 2 hafta içinde tamamlanabilmektedir.

Fazla sayıda diş eksikliğinin olduğu durumlarda hassas bağlantılı diş protezinden yararlanılabilir. Çıtçıtlı protez olarak da bilinen hassas bağlantılı protezlerde hazırlanan yuvalara oturtulan gizli tutucular devrededir. En çok 5 seansta tamamlanabilmektedir.

Birden fazla diş kaybı bulunan kişiler için hassas bağlantılı prozlerden yararlanılabilir. Hassas bağlantılı protezler ağızdaki diğer dişlere yapılan kaplamalar yardımıyla tutunur.

Kişinin tüm dişlerini kaybetmesi durumunda takma diş olarak da bilinen tam protez tedavisi uygulanır. Ağızdaki tüm dişler çekildikten sonra ortalama 3 ay kadar beklenir. Bu sürenin sonunda protez uygulaması gerçekleştirilir. Tam protez uygulaması ölçü ve provalarıyla birlikte 4-5 seansta tamamlanabilir. Bunun için de yaklaşık olarak 2 hafta kadar süreye ihtiyaç duyulur.

Mevcut diş eksikliğinin gidermek için implant uygulaması tercih edildiyse yapılacak olan protez de implant üstü protez olarak adlandırılır. Dental implantlar yeni nesil diş protezi olarak da bilinmektedir. Doğal bir görünüm sağlayan bu tedavi yöntemi cerrahi ve diş protezi olarak iki aşamaya ayrılmaktadır. Söz konusu iki aşama için uzman diş hekimi tarafından iki ayrı tedavi planlaması yapılması gerekmektedir. Cerrahi operasyonun öncesinde ve sonrasında belirli bir bekleme süresi bulunmaktadır. Söz konusu süre ortalama 3-4 ay kadar olmaktadır. Bu sürenin sonunda protez uygulaması gerçekleştirilir.