Diş Taşı Nedir? Diş Taşı Temizliği Zararlı mıdır?

Diş Taşı Nedir? Diş Taşı Temizliği Zararlı mıdır?

Diş Taşı Neden Olur?

Diş taşı oluşumunun tek nedeni yetersiz ağız bakımıdır. Dişler doğru şekilde fırçalanmalıdır. Diş etlerinden dişe doğru yuvarlak süpürür bir hareketle ve fırça her bir dişe 5-6 kez değecek şekilde bütün dişlerin bütün yüzeyleri güzelce temizlenmelidir. Diş taşı oluşumunu engellemek ve iyi bir ağız hijyenine sahip olmak için diş aralarının da temizlenmesi gerekir.

Ağız bakımı için kullanılacak fırça, kişiye uygun seçilmelidir. Fırça seçimi sırasında diş eti hassasiyeti, diş eti problemlerine yatkınlık göz önünde bulundurulmalıdır. Seçilen diş fırçası varsa diş hassasiyetine yönelik olmalıdır.

Diş Taşı Zararlı Mıdır?

Diş taşı doğrudan dişe zarar vermez, bunu dolaylı yoldan yapar. Diş taşı çevresinde biriken bakteriler ve yemek artıkları. Diş etlerinde sorunlara yol açabilir. Bu rahatsızlıklar, periodonti kapsamındadır. Dişlerin etrafında, diş etlerinin altında çene kemiğini sarar. Diş taşının kronikleşmesi neticesinde diş etinde enfeksiyon oluşmaya başlar. Çene kemiğinde erimeler meydana gelir. Zamanla enfeksiyon, dişin kök ucuna kadar gelerek diş kaybına yol açabilir. Bu sorunların yaşanmaması için erken tanı ve doğru tedavi son derece önemlidir. Genel ağız ve diş sağlığının korunması için 6 ayda bir kontrole gidilmelidir.

Diş Taşı Koku Yapar Mı?

Doğrudan rahatsızlıklara neden olmadığı gibi diş taşları, doğrudan ağız kokusuna da neden olmaz. Diş taşı sonucunda varlık gösteren çeşitli rahatsızlıklar, çok şiddetli ağız kokusuna neden olabilir. Bu durum halitozis olarak adlandırılır. Halitozis, diş eti sorunlarıyla ve diş çürükleriyle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti sorunlarının başlıca nedeni ise diş taşında olduğu gibi yetersiz ağız bakımıdır.

Diş Taşı Temizliği Zararlı Mıdır?

Diş taşı temizliği, vücudumuza zararlı olmadığı gibi yaptırılması gereklidir. Diş taşı, bakterilerin plaklar halinde zamanla taşlaşması neticesinde oluşur. Böyle oluşumlar asla yararlı değildir. Diş taşları; doğrudan veya dolaylı olarak çürükler, diş eti rahatsızlıkları, diş renklenmeleri, ağız kokusu gibi sorunlara neden olur.

Uzun vadede diş kaybına yol açabileceğinden diş taşları temizlenmelidir. Diş taşı temizliğinde dişlere işlem yapılmadığından diş taşı temizliği sonrası oluşan boşluk diye bir kavram bulunmamaktadır. Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek ve daha detaylı bilgiler edinmek için uğrayabileceğiniz bir adres var: Uniqdent Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği