Diş Tedavilerinde Lazer Kullanımı

DİŞ TEDAVİLERİNDE LAZER KULLANIMI

Dental Lazer Nedir ve Diş Tedavisinde Lazer Ne işe Yarar?

Dental lazerler, son yıllarda diş hekimlerince kullanılan en önemli aygıtlardan birisidir.  Lazer, ışığın yapısını oluşturan fotonların belli bir düzene sokularak daha güçlü bir şekle getirilmesiyle oluşturulur. Temel olarak lazerin sıradan bir ışıktan tek farkı, fotonların yoğunlaşmasıyla çok daha güçlü hale gelmesidir.

Diş hekimliğinde lazer; kesme, kan pıhtılaştırma ve diş beyazlatma gibi sayısız alanda kullanılmaktadır. Lazer kullanımı kolaydır; bazı durumlarda bölge uyuşturulmaz, işlem sessiz olur, işlem sonrası doku çabuk iyileşir. Seçici olduğu için sadece çürük bölgeyi hedef alır. İşlemin türüne göre farklı şiddetlere sahip lazerler kullanılır.

Diş Hekimliğinde Lazer Uygulamaları

Lazer Destekli İmplant

Kavite açmak anlamında sert doku çalışması, şuan ki olanaklarla en verimli şekilde Er:YAG ve TEA-CO2 lazerleri ile yapılabilmektedir. Termo       mekanik işlem ile küçük boyutlardaki parçaların bölgeden uzaklaştırılması, materyalin bütün halinde buharlaştırılmasına kıyasla daha avantajlı olduğu kanıtlanmıştır. Lazer enerjisi kullanılarak dişe ait tüm dokularda bulunan diş çürükleri temizlenebilmektedir. Ayrıca lazer sayesinde ortam sterilize edilmiş olur ve ilerde oluşabilecek diş çürükleri önlenmiş olur.

Dentin Pürüzlendirilmesinde Lazer Kullanımı

Excimer lazer ve Er:YAG lazer kullanılan işlemde, bölgenin elektron mikroskobu görüntülerine göre fosforik asit kullanılan Etching’e eş değer miktarda yüzey pürüzlülüğü sağlanabilmektedir. Matlaşmış renk farklılığı, işlemin başarıya ulaştığının göstergesidir.

Kemik Dokusunda Lazer Kullanımı

Anatomik koşulların zor olduğu parmak cerrahisi, omurga cerrahisi, iç kulak, kafatası tabanı kemik operasyonlarında Er:YAG lazer ve CO2 lazer kullanılmaktadır.

Gingivektomi

Lazer kullanılan diş eti boyu ayarlamaları, diş eti estetiğinin sağlanmasında harika sonuçlar getirir. Anestezisiz olarak lazer ile diş eti kesildikten, şekillendirildikten sonra kanamanın durması veya dokunun iyileşmesi beklenmeden diğer işlemlere geçilebilir.

Diş Yüzeyi Temizliği

Anestezisiz ve lazer kullanılarak yapılan derin diş eti temizliği işleminin ardından diş eti cepleri oldukça hızlı iyileşmektedir.

Pigmentasyon Tedavisi

Diş etlerindeki hiperpigmentasyonlar, pratik yöntemlerde peeling ile tedavi edilir. Lazer kullanılan tedavide ise anestezi kullanılmaz ve işlemden sonra herhangi bir rahatsızlıkla karşılaşılmaz.