Dişler Neden Çürür?

Diş çürükleri genellikle dişin en sert dokusu olan mine, dentin ya da kök kısmını kaplayan yapının, bakteriler tarafından tahrip edilmesi sonucunda oluşur. Bakterilerin tahribatının asıl sebebi ürettikleri asittir. Asit bu dokuları zamanla tahrip eder ve ortaya diş çürükleri çıkar.

Ağzımızda bulunan bakteriler genellikle karbonhidratlı, şekerli, nişastalı ürünlerden ve gazlı içecek kalıntılarından beslenirler. Çürük her yaştan insanın başına gelebilecek bir durumdur. Özellikle şekerli, karbonhidrat ağırlıklı beslenen ve ağız ve diş bakımı konusunda yeterli özeni göstermeyen kişilerde çok daha sık şekilde karşılaşılan bir durum halini alır.

Diş Çürüğünün Önüne Nasıl Geçilir?

Çürüklerin önüne geçmek için öncelikli olarak ağız ve diş sağlığı konusundaki hareketlerimizi rutin haline getirmeliyiz. Çünkü aralıklı yapılmış, aksatılmış ağız bakımı çürük oluşumunu önlemeye yetmez.
Öncelikli olarak her gün, günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamalıyız. Bunun yanında dişlerimizin arasında kalan yiyecek kalıntılarını temizlemek için diş ipi kullanımına özen göstermeliyiz. Ayrıca ağız çalkalama suları da ağız ve diş sağlığı konusunda oldukça yararlıdır.
Bunun yanında beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmemiz, gazlı içeceklerden ve şekerli yiyeceklerden uzak durmamız gerekir. Ayrıca sağlıklı bir ağız ve dişler için diş hekimi kontrollerini aksatmamamız, en az 6 ayda bir kontrolümüzü yaptırmamız gerekmektedir.

Çürük Dişler Bu Hastalıkları Tetikleyebilir!

Diş çürükleri her ne kadar duymaya alışkın olduğumuz, basit problemler gibi görünse de aslında insan vücuduna doğrudan etki eden büyük problemlerdir. Uzun vadede birçok ciddi hastalığı tetikleyebilirler.

Kalp Rahatsızlıkları

Ağızda bulunan bakteriler temizlenmedikleri taktirde, ağız yolu ile kana karışır ve damar tıkanıklığı gibi problemlere yol açabilirler. Ayrıca kan aracılığı ile kalbe doğrudan ulaşabilirler.

Zatürre

Zatürre, ağız ya da farklı yolla alınan bakterilerin akciğerlere ulaşarak akciğer enfeksiyonuna dönüşmesiyle başlayan bir hastalıktır ve ileri yaştaki hastalar için son derece tehlikelidir.

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalıkları, dişlerimizde bulunan çürüklerin oluşturduğu iltihaplarla başlayan, tedavi edilmediği taktirde çene ve ağızda kemik kaybına kadar varacak problemler doğuran bir hastalıktır.