Gömülü Diş Ne Demektir? Gömülü Diş Tedavisi Uygulamaları Nelerdir?

Dişler çıkmaya başladıklarında çene içerisindeki yerini sağlıklı bir şekilde alamayan çene kemiği içinde kalan dişlere gömülü diş denmektedir. Bu tip durumlar en çok 20’lik dişlerde ve sonrasında köpek dişlerinde sıklıkla kendini göstermekte ve dişler çene içerisinde gömülü olarak kalmaktadırlar. Bazı durumlarda köpek dişleri ortodontik tedavilerle olması gereken yerlere alınabilmektedirler. Lakin böyle ihtimallerin mümkün olmadığı durumlarda, gömülü dişlerin çene kemiğine ve diğer dişlere de zarar verdiği durumlarda ya da enfeksiyon oluşumlarında bu gömülü dişlerin çekilmesi en doğru hamle olacaktır. Bu işlemin oluru mutlaka bir çene cerrahı tarafından verilmelidir.

Gömülü Diş Çekimleri Ne Zaman Yapılmalıdır?

Gömülü diş vakaları genel olarak 20 yaş dişlerinde kendini göstermektedir. Aslında kendini göstermeden sadece ağrısını acısını hissettirmektedir. Peki bu ağrılar ve sızlanmalar ne şekilde anlaşılabilir? Hangi ağrılar 20 yaş diş ağrısıdır? Bu sorulara cevap verildiğinde vakanın 20 yaş diş sürülmesi sebebiyle oluşan gömülü diş ağrısı olduğu anlaşılabilir ve ona göre müdahale edilebilir. Aksi halde sadece ağrılar hissedilmekle kalınır. Teşhis konmadan geçen her süre hastayı daha içinden çıkılmaz durmuşlara götürür.

Bu sebeplerde öncelikle gömülü diş belirtilerinden bahsetmekte fayda vardır.

20’lik Dişlerin Sürülme Belirtileri Nelerdir?

  • Çok şiddetli, dayanılamaz seviyede diş ağrıları,
  • Diş çevresinde ve diş etleri üzerinde normalden fazla kızarıklıklar ve şişlikler oluşması,
  • Diş etlerinde yoğun bir şekilde kanamalar meydana gelmesi,
  • Dayanılamaz seviyede kötü kokulu ağız kokusu,
  • Çene bölgesinde meydana gelen anormal şişlikler,
  • Baş ağrıları.

Bu belirtiler 20 yaş dişlerinden bir veya birkaçının sürülmeye başlandığının işaretidir.

Gömük Dişler Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız hijyeni ve ağız diş sağlığı için çok ciddi bir tehdit olan gömülü dişler mutlaka göz ardı edilmemeli ve diş hekimi ve çene cerrahı tarafından değerlendirilmelidir. Yapılacak diş çekiminin diş kaybı olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir. Zira birçok anlamda avantajı vardır. Diğer dişlere temas ve onları etkileme durumları, gömülü dişlerin kemik doku içerisindeki giriş seviyeleri, dişlerin anatomik yapılarında sahip olduğu şeklen bir bozukluğun olup olmaması gibi konular dikkate alınmaktadır.