Gülüş Tasarımının Yüz Yapısına Etkileri Nelerdir?

Gülüş Tasarımının Yüz Yapısına Etkileri Nelerdir?

Gülüş Tasarımı Nedir?

Herkes güzel bir gülüşe sahip olmak, dilediği gibi gülmek ister.  İlk izlenimlerde ağzın ve gülüşün rolü büyüktür. Bu gülüşü mükemmelleştirmek elbette mümkündür. Güzel ve sağlıklı bir gülüş elde etmek amacıyla yapılan ölçüm ve analizlere gülüş tasarımı denir. Diğer bir deyişle kişinin hayalindeki gülüşün tasarlanmasıdır.

Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

Gülüş tasarımı hastanın dişlerini, ağzını ve yüzünü estetik açıdan birbirine uyumlu hale getirmek için yapılan çalışmadır. Gülüş tasarımı, genel anlamda 3 aşamaya bölünebilir:

Değerlendirme

Bu süreçte hasta ile hekim arasındaki diyalog büyük önem taşır. Diş hekiminin hastayı anlamaması ya da hastanın kendisini ifade edememesi durumunda elde edilen sonuç,  hastanın isteyeceği bir sonuç değildir. Bu yüzden uzman hekim; sık sık hastaya soru sormalı, örnekler vererek hastayı yönlendirmeli ve hastanın hayalindeki gülüşü tam olarak kavrayabilmelidir.

Karşılıklı görüşmelerin ardından ağız içi fotoğraflar ve yüz fotoğrafları çekilir. Hastanın ağız içi ölçüleri alınır ve panoramik röntgen çekimiyle beraber ihtiyaç duyulan tedaviler konuşulur.

Dişlerin şekli, boyu, rengi, dudağın konumu, pembe diş etlerinin gözükme miktarı, yüz hatları hatta kişinin karakter özellikleri de göz önünde bulundurularak gülüş tasarımı hazırlanır.

Yapılan Tasarımın Onaylanması

Tasarım modelde hazır hale getirildiğinde silikondan yapılma bir şablon ağza uygulanır. Tasarımın ağızda denenmesiyle hasta, en beğendiği diş uzunluğuna ve formlarına karar verir. Hastanın isteği doğrultusunda tasarımda değişikliklere gidilebilir.

Tasarımın Uygulanması

Sağlık daima estetikten önce gelir. Bu sebepten ötürü önce diş ve diş eti sağlığı kontrol edilir, gereken tedaviler yapılır. Tasarımın tam anlamıyla elde edilmesi için zirkonyum gülüş tasarımı gibi birçok farklı işlem uygulanır.

Gülüş Tasarımı Neden Yapılır?

Gülüş tasarımı, gülüş estetiğine ihtiyaç duyulan durumlarda yapılan planlamadır. Gülüşü olumsuz etkileyen ve estetik düzenlemelere ihtiyaç duyulan durumlarda gülüş tasarımı yapılır. Bu durumlar şunlardır:

  • Kırık, aşınmış, çatlak dişler
  • Ön bölgedeki renkleşen büyük ve eski dolgular
  • Renkleşmiş dişler
  • Diastema olarak adlandırılan dişler arası boşluklar
  • Konuşurken veya gülerken gözükmeyen kısa dişler
  • Dudak ve yüzle karşılaştırıldığında orantısız kalan dişler
  • Diş kaybı
  • Çarpık dişler

Daha detaylı bilgi edinmek için Uniqdent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ne uğrayabilirsiniz.