Hamilelikte Diş Tedavisi Süreci Nasıldır?

Hamilelikte Diş Tedavisi Nasıl Olmalıdır?, hamilelikte diş tedavisi, hamileyken diş tedavisi zararlı mıdırHamileliğe bağlı hormonal değişiklikler tüm vücutta olduğu gibi ağız içinde de birtakım değişim ve sıkıntılara neden olabilir. Örneğin hormon düzeyindeki artışa bağlı olarak dişetlerinde şişme, dişeti kanaması, dişeti hassasiyeti, diş ve dişetlerinde tahriş gibi vakalar görülebilir. Ayrıca bulantı ve kusmaya bağlı olarak ağızdaki asit seviyesi artabilir ve söz konusu asit diş minesine zarar verir. Diş çürümeleri görülebilir.

Gebeliğe bağlı olarak çeşitli ağız ve diş sağlığı problemleri ortaya çıkabileceği gibi gebelikten bağımsız olarak da farklı rahatsızlıklarla karşılaşılabilir. Ayrıca gebelikten önce varolan küçük problemler hamilelikle birlikte ilerleyerek daha ciddi ve tedavi edilmesi gereken bir duruma evrilebilir. Bu noktada çoğu kişinin aklına takılan soru şudur: Hamilelikte diş tedavisi yapılabilir mi? Eğer bu mümkünse tedavi süreci nasıl olmalıdır? Bu soruların cevabını maddeler halinde verelim.

  • Hamilelikte diş ağrısı, farklı diş problemlerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Söz konusu ağrının sebebi belirlendikten sonra ihtiyaç duyulan tedavinin uzman bir hekim tarafından uygun koşullarda ve uygun zaman diliminde gerçekleştirilmesi güvenlidir. Gebelikte kanal tedavisi, diş çekimi, koruyucu diş hekimliği uygulamaları gibi tedaviler gerçekleştirilebilir. Diş beyazlatma ya da diş kozmetiği gibi aciliyeti olmayan işlemlerin ise gebelik ertesine bırakılması daha uygun olacaktır. Diş tedavilerinde bebeğin ağrıdan ve işlemlerden etkilenmemesi için en uygun dönem 16-28’inci haftalar arası olarak kabul edilmektedir.
  • Hamilelikte diş çekimi gerçekten gerekliyse yapılmasında bir zarar yoktur. Diş tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu gebelikte kullanıma uygundur. Aynı şekilde B grubu antibiyotiklerin kullanımının da gebelikte herhangi bir soruna neden olmadığı bilinmektedir. İlk 3 ay dışında diş filmi çekilebilir. Ancak yine de hamileliğiniz süresince herhangi bir diş tedavisine ihtiyaç duyarsanız, süreçle, yapılacak işlemler ve kullanılacak ilaçlarla ilgili kadın doğum doktorunuzla iletişim halinde kalmanız ve ondan onay almanız doğru olacaktır.
  • Hamilelikte dişeti kanaması da yaygın olarak görülen sorunlar arasında yer alır. Bu dönemde dişeti temizliğine özen gösterilmesi, yeterli ve dengeli beslenme ile ağız hijyeninin muhafaza edilmesi, dişeti kanamalarını büyük oranda engelleyecektir.
  • Gebelikte ağız ve diş bakımına her zamankinden daha fazla özen göstermelisiniz. Yumuşak ya da orta sert diş fırçasıyla düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalı, koruyucu diş hekimliği uygulamalarını ve düzenli kontrolleri ihmal etmemelisiniz. Hamilelik, her bakımdan sağlıklı olmanız gereken bir dönemdir. Ağız ve diş sağlığı da buna dahildir. Sizin sağlığınızın aynı zamanda doğacak bebeğinizin de sağlığı olduğunu unutmayın.