İmplant Başarısını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

İmplant Başarısını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Diş implantı, yapay bir dişi desteklemek için çene kemiğine cerrahi olarak bağlanan metal bir direktir. Yerine yerleştirildikten sonra, ağız cerrahı, implanta bir yedek diş takar.

Diş implantların başarı oranı yüksektir, ancak bazı insanlar diş implant başarısızlığı yaşayabilirler. Diş implantlarının yaklaşık yüzde 5 ila 10’unun, bir tedaviden kısa bir süre sonra veya aylar veya yıllar sonra başarısız olduğu tahmin edilmektedir.

Diş implant ameliyatı olma planınız varsa veya şu anda bir implantınız varsa, implant başarısızlığı ve diğer olası komplikasyonlar hakkında bilmeniz gereken bazı ayrıntılar var.

Çok sayıda faktör bir diş implantının başarı oranını etkileyebilir. Bunlar şu şekilde sıralayabiliriz.

1- Diş Eti Hastalıkları

Sağlıklı diş etleri, Diş implant cerrahisi için bir kriterdir ve aktif diş eti hastalığı ile implant tedavisini yaptıramazsınız.

Diş eti hastalığı, diş etlerine ve çene kemiğine zarar verebilen bir enfeksiyondur. İmplant çevresinde tedavi edilmeyen bir enfeksiyon gelişebilir ve başarısızlığa yol açabilir. İmplant yaptırmadan önce diş eti hastalığını tedavi etmek için bir diş hekimine tedavi olmanız gerekir.

Nişantaşı implant merkezimizde, UniqDenet Şişli Diş Hastanesi ve Şişli Diş Hekimi veya size en yakın servisimizde bu konuyla ilgili destek alabilirsiniz.

2- Sigara İçmek

Sigara içmek, diş etlerine giden kan akışını kısıtlayarak iyileşme sürecini yavaşlattığı için diş implantlarının başarısız olmasına da neden olabilir. Birden fazla araştırma çalışması, sigara içenlerin yüzde 20’ye varan bir diş implantı başarısızlık oranına sahip olabileceğini göstermektedir.

Sigara içiyor olmanız, diş implantı için uygun olmadığınız anlamına gelmez. Bununla birlikte, diş implantından bir hafta önce sigarayı bırakırsanız ve implant yerleştirildikten sonra en az iki ay sigara içmezseniz daha iyi bir sonuç alabilirsiniz.

3- Çene Kemiği Sorunları

Başarılı bir tedavi, implantı desteklemek için sağlıklı çene kemiğine de bağlıdır. Çene kemiği yeterince sağlıklı olmadığında, cerrah implantı çenenize yerleştiremez.

Kemik kaybı osteoporoz ile olabilir. Bu durum kemik yoğunluğu azaldığında gelişir. Kemikler kırılgan hale gelir ve kırık riski artar. Şiddetli diş eti hastalığı da ağızdaki kemiklerin bozulmasına neden olabilir.

4- Tıbbi Sorunlar ve Kullanılan İlaçlar

Vücudun daha yavaş iyileşmesine neden olan otoimmün bir hastalık veya diyabet gibi durumlar teşhis edilirse, diş implantı başarısızlığı bir olasılık olarak karşımıza çıkabilir. Yavaş iyileşme, implantın çene kemiğinizle kaynaştığı veya bütünleştiği osseointegrasyonu önleyebilir.

Bazı ilaçların kullanımı da diş implantının başarısız olmasına neden olabilir. Bu nedenle, şu anda aldığınız ilaçları (reçeteli ve reçetesiz) ağız cerrahınızla görüşmeniz önemlidir.

Yapılan araştırmalar antidepresan ilaçların da implant tedavisi üzerinden olumsuz etkilerinin olabileceğini ortaya koymuştur. (kaynak)

5- Yetersiz Diş Bakımı

Bir diş implantından sonra iyi bir ağız bakımı yapılıp yapılmaması da implant tedavisinin başarısı üzerinde etkilidir. Hareket açıklığınızı etkileyen veya dişlerinizi iyice temizleme yeteneğinizi engelleyen sınırlamalarınız varsa, diş implantı için uygun bir aday olamayabilirsiniz. İmplant tedavisi için yapılması gerekenleri uzman diş hekiminizle görüşmeniz sağlıklı olacaktır.

İmplant Başarısını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

UniqDent