Kanal Tedavisi Acılı Bir İşlem Midir? Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal Tedavisi endodonti tedavisi olarak da bilinmektedir. Esasından dişin hasar almış ya da enfeksiyona maruz kalmış özünün çıkarılarak dezenfekte edilmeyi müteakip tekrar uygun dolgu malzemeleriyle kapatılmasıdır. Genel tahmin edilen kanıdan ziyade ağrısız bir işlemdir. Birçok hasta bu kanı sebebiyle tercihlerini ertelemek yoluna gitmektedir. Günümüzde modern teknikler ile her biri kırk beşer dakika süren iki seansla hastaların hissettikleri ağrılar ortadan kaldırılabilmektedir.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?

                Eğer diş kemiğinde oluşmuş derin çatlaklar ve dişte derin çürükler var ise bu durum kanal tedavisi ile tedavi edilmelidir. Kanal tedavisinde en büyük kazanç kemik yapısına zarar vermeden ölü diş kurtarmaktır. Bu durumların dışında kanal tedavisi yapmak gerektiren birtakım belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Derin çürükler
  • Diş etlerinde şişmeler meydana gelmesi
  • Dişlerde çatlak oluşumları
  • Diş eti renginde koyulaşmalar başlaması
  • Yemek yeme ve çiğneme esnasında hassasiyetin artması sebebiyle ağrı oluşumu
  • Yüz ve boyun bölgesinde şişkinlikler başlaması

Diş Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

                Dişte oluşan hasara göre değişiklik göstermekle beraber genel olarak iki seansta kimi zamanda üç seansta yapılabilen bir işlemdir. Üçüncü seans genellikle dişte bulunan enfeksiyonun yaygın olmasıyla ilişkilendirilir. Endodontist ve diş hekimi tarafından yapılan kanal tedavisi acı verici bir işlem değildir. Endodontist diş hastalıklarının teşhisinde önlenmesinde ve tedavisinde uzman olmuş bir diş hekimidir.

İlk olarak kanal tedavisi diş köklerinin şeklini görmek ve civar kemik dokularda enfeksiyon belirtisi olup olmadığını tespit etmek için röntgen çekimiyle başlar. Hekiminiz diş etrafını lokal anestezi ile uyuşturacaktır. Kimi zaman bu anesteziye ihtiyaç kalmamaktadır sinir öldüğü için. Lakin diş hekimleri hasta için daha konforlu bir tedavi süreci geçmesi adına kullanmayı tercih ederler. Tedavi esnasında alanın kuru ve temiz kalması esastır. Bu sebeple diş hekiminiz sürekli bölgenin kuruluğunu takip eder ve diş etrafını su geçirmez malzeme ile kaplar.

Bir sonraki safha; enfeksiyona ve enfeksiyonlu bölgeye erişmek için delik açmak olacaktır. Bu şekilde enfeksiyon dişten dökülür. Bu temizleme işleminin etkin bir şekilde yapılabilmesi için kanal genişletilir. Genişletme işlemi törpüye benzer aletler ile yapılır. Yapılan bu işlem kanal eğeleme olarak da adlandırılır. Artık sinirlere müdahale edilip alındığı için hasta ağrı hissetmez.

Kimi diş hekimleri kalıcı dolguyu yapmadan evvel yaklaşık olarak bir hafta beklemeyi tercih edebilir. Eğer enfeksiyonel bir şüphesi doğmuşsa açılan deliğe ilaç koyabilir ve müteakibinde doldurmaya başlar. Kimi diş hekimleri de aynı gün deliği kapamayı tercih edebilir. Eğer aynı gün kapanmayacaksa müteakip günlerde açılan o deliğe tükürük ve yemek artığı kaçmasına mâni olmak için geçici dolgu yapılmalıdır.

Tamamen temizlenen diş içindeki boşluğun doldurulması hem dişi güçlendirmek hem de başka enfeksiyonlara mâni olmak adına önemli bir işlemdir. Bütün bunların sonrasında açılan delik uygun doldu malzemeleriyle kapatılır ve tedavi sonlandırılmış olur.