Kırık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş kırılması beklenmedik bir anda, travmatik bir durum neticesinde ortaya çıkabilir. Ve tedavinin ihmal edilmesi durumunda çok daha büyük problemlere neden olma ihtimali vardır. Dolayısıyla küçük ya da büyük boyutta, herhangi bir kırılma yaşadığınızda vakit kaybetmeden uzman diş hekimine muayene olmanız ve doktorun yönlendirmesiyle gerekli kırık diş tedavisi için harekete geçmeniz önemlidir. Diş kırılmalarının halihazırda çürük olan dişlerde görülme olasılığı çok daha yüksektir. Kırılmanın hangi dişte meydana geldiğine ve kırılmanın şiddetine göre birbirinden farklı ve etkili tedavi yöntemleri hayata geçirilebilir.

Ön dişlerde meydana gelen küçük boyutlu çatlaklarda genellikle bonding uygulamasına başvurulur. Dişe kompozit malzemeyle ek yapılması işlemi olarak tanımlanan bonding uygulaması kırık ön diş tedavisi için en uygun yöntem olarak kabul edilir.

Ön dişler dışındaki dişlerde meydana gelen küçük boyutlu çatlaklar için ise estetik dolgu tercih edilir. Estetik dolgu tedavisinde mevcut çatlak dolgu malzemesiyle kapatılır ve bu şekilde dişin sağlamlığı muhafaza edilir.

Dişlerde meydana gelen daha derin kırık ve ayrılmalarda ise kuron tedavisine başvurulur. Kaplama yöntemiyle dişe estetik görünümü geri kazandırılır. Kuron kaplama yöntemi metal, zirkonyum, seramik ya da porselen malzeme kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bunlardan hangisinin daha iyi sonuç vereceğine, hangisinin sizin için daha uygun olduğuna, uzman diş hekiminizle karşılıklı görüşerek karar verebilirsiniz.

Laminate veneer uygulaması da yine daha çok ön dişlerde ortaya çıkan kırılmalarda tercih edilir. Ön dişler için en sık başvurulan tedavi yöntemidir. Bunun sebebi yaprak porselen olarak bilinen laminate veneer uygulamasının doğal diş görünümüne en yakın sonucu vermesidir. Yaprak porselen dişe son derece sıkı bir şekilde yapışır ve zamanla renklenme, lekelenme gibi problemler yaratmaz. Dolaysıyla hem estetik açıdan çok iyi sonuç verir, hem de kullanım kolaylığı ve rahatlığı sağlar.

Kanal tedavisi de, kırık diş tedavisinde zaman zaman uzman hekim tarafından gerek görülen uygulamalar arasında yer alır. Dişin kırılmasını takiben dişin enfekte olması halinde bu yönteme başvurulabilir. Kanal tedavisi diş kırığını değil, kırığa bağlı olarak ortaya çıkan enfeksiyonu tedavi eder.