Ortodontiye Erken Yaşta Başlamanın Avantajları
Ortodontiye erken yaşta başlamanın avantajları nelerdir? Ortodonti tedavisi için bir yaş sınır var mı?
Ortodontik Tedavi Nedir?
Yüz bölgesinde ve bazı durumlarda çenede meydana gelen bozulmaların öncelikle tespit edilmesinde, ardından tedavi sürecinde devreye giren bilim dalı ortodonti diye adlandırılmaktadır. Özellikle erken başlanan bir tedavi süreci, beklenenin dışında bir durumun ortaya çıkmasını engelleyecek, ortondonti tedavisinin uygulanması ardından geçen zamanda ise meydana gelmiş bir anormalinin düzeltilmesini sağlayacak süreçlerde ortodontik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu sayede bireylerin normal ve sağlıklı yapıda olunması sağlanmaktadır.
Ortodontik Tedavide Yaş Sınırı
Merak edilen bir diğer husus ise ortodontik tedavide yaş sınırıdır. Belli bir yaş sınırı var mıdır, ne zaman uygulanmaya başlanmalı? Bu tedaviye başlamak için kesin bir yaş sınırı belirlenmemektedir. Fakat kesinlikle, çok küçük bir çocuğun bu tür bir tedaviye başlayamayacağı, henüz diş oluşumunun tamamlanmaması nedeniyle mümkün olmayacaktır. Fakat küçük çocukların yaklaşık 7 yaşından itibaren düzenli kontroller için hekime ulaştırılması tavsiye edilir.
Bunun en temel sebebi ise üst çenede meydana gelebilecek olan darlık, üst dişlerin alt dişlerin altında kalması (asıl olarak ön çapraz kapanış rahatsızlığı olarak adlandırılan) ve ön dişlerin dışarıya doğru fırlaması yani dişleklik gibi görünüş bozuklukların erken yaşlarda belirlenip tedavi sürecine geçilmesi oldukça önemlidir.
Yedi Yaş Çok Mu Erken?
Çocuğunuz 7 yaşına geldiğinde, bir ortodontik tedavi yaptırmak çocuğunuzun durumuna göre faydalı olabilir. Kesin bir ortodontik yaş sınırı çizmek oldukça saçma ve gereksizdir. Bunun en temel nedeni ise kişiler arasında gelişme hızı farklılıkları gerçekleşebilir ya da erkenden çözülmesi gereken bir ağız problemi oluşabilir. Çocuğunuzun dişleri döküldükten sonra yeni çıkan kalıcı dişler ile de benzer sıkıntıları yaşayabilirsiniz.
Bu nedenle on bir on iki yaş aralığında tedavi yaptırmak çoğu çocuk için daha uygun ve kolay olacaktır. Ve bazı durumlarda yedi sekiz ya da on bir on iki yaş aralığında iki aşamalı tedavi uygulamak, on bir on iki yaş aralığında ise tek aşamalı tedavi uygulamaktan daha zahmetli ve uzun sürebilir.
Çocuğunuzun yaşı fark etmeksizin, diş sıkıntısı yaşaması ya da yaşamaması durumunda mutlaka bir hekimi ziyaret etmeli ve düzenli olarak ağız ve diş kontrolü yaptırılmalıdır.