Pedodontik Bir Problem, Florozis Nedir?

Pedodontik Bir Problem, Florozis Nedir?

Florozis Ne Demek?

Florozis, diş gelişimi sırasında, diş, diş eti ve ağızların çok fazla flora maruz kalan kişilerde görülen bir mine defektidir. Sonuçları, beyaz renkten sarı veya kahverengi arasında değişen hafif noktalar biçiminde kendini gösterir.

Florozis Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Kalıcı dişler, çocukluk döneminde bile diş etlerinin altında gelişimine devam eder. Yirmi yaş dişleri hariç tüm kalıcı dişler ortalama olarak 8 yaşında gelişimini tamamlamıştır. Çocukluk döneminde çok fazla flor tüketilirse, dişlerin dış yüzlerini oluşturan mine tabakası hasar görebilir ve oluşum bozuklukları meydana gelebilir.

Bu tür bozukluklar; çok az renklenmeden, yüzey bozukluklarına kadar farklı şekillerde görülebilir. Fazla flor, dişlerin diğer bölümlerini etkilemez. Fazla Flor dişlerin diğer kısımlarını etkilemez. Bir kez dişlere sürülmesinin ardından florozis olma şansı olukça düşüktür. Dişleri sadece estetik açıdan etkileyen olan ve bir hastalık olmayan florozis, genellikle diş hekimleri tarafından fark edilir.

Florozis Belirtileri Nelerdir?

Hafif florozisi olan dişler; fark edilmesi oldukça güç olan belirtiler verebilir veya diş hekimleri tarafından anlaşılabilir. Hafif seviyeden, orta şiddete doğru beyaz çizgilerin ve noktaların oluştuğunu görülür. Ağır floroziste ise durum daha değişiktir. Dişlerde çukurlaşma ve kahverengi, gri, siyah arası renkler noktalar ile mine oluşum bozukluklarına rastlanır.

Florozisten Korunma Yolları Nelerdir?

  • Eğer 6 yaşlarından küçük bir çocuğa ya da çocuklara sahipseniz, diş fırçasına bezelyeden daha büyük olmayacak şekilde diş macunu ekleyerek dişleri fırçalamalarını sağlayın. Macunu yutmamaları konusunda onları bilgilendirip eğitin ve macunu tükürdüklerinden emin olun. Yutmasına neden olacak aromalı diş fırçalarını kullanmanızı pek tavsiye etmiyoruz.
  • İçme suyunda yeteri kadar flor olmayan çocuklara hekimleri tarafından flor tabletleri tavsiye edilebilir. Eğer çocuk flor tabletleri kullanmıyorsa, içilen sudaki flor miktarını kontrol etmeyi unutmayın. Bu oranın öğrenilmesi ardından diş hekiminize başvurarak ne yapılması gerektiği hakkında bilgi toplamalısınız.
  • Bazı besinler flor içerir. Örnek olarak pek çok meyve suyu ve hafif içecekler en az, florlanmış sular kadar flor içerir. Küçük çocuklar bu tarz besinleri gereğinden fazla tüketmemelidir.

Çözüm ve ayrıntılı bilgi için Pedodonti