Restoratif Diş Hekimliği Nedir?

RESTORATİF DİŞ HEKİMLİĞİ NEDİR?

Restoratif diş hekimliği, çürük veya başka diğer sebeplerle dişlerde oluşan sert doku kayıplarının tamir edilmesinin hedef alan tedavi yöntemidir. Bu sayede de kaybolan estetik görünüm ve fonksiyonel işlevlerin tekrar yerine getirilmesi amaç edinilir.

Restoratif diş tedavisinin kapsamında; travma ya da çürük gibi nedenlerle hasara uğramış dişlere tedavi edilir. Bu tedavi esnasında gerek görüldüğü takdirde dişler arasında buluna boşluklarda kapatılarak dişlerde beyazlatma uygulamaları da yapılır.

Restoratif diş hekimliğinde sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri nelerdir?

  • Onley – İnley Porselen Dolgular:

Hasar görmüş diş kuron kullanılarak kaplanacak kadar zarar görmüş durumda değilse ve yapılacak dolguyu destekleyebilecek seviyede yapıya sahip değilse onley ve inley dolgular kolaylıkla tercih edilebilir. İnley dolgular dişlerin çiğneme yüzeylerinde buluna tepeciklerin doldurulmasında kullanılırken onley dolgularda birden fazla olan durumlarda tercih edilirler.

  • Kompozit Dolgu Malzemeleri:

Kompozit dolguların tercih sebeplerinden en temeli diş rengine karşı olan uyumluluklarıdır. Estetik kaygıları gidermek adına özellikle ön dişlerde tercih edilmesine karşın arka dişlerde de kullanım sahaları vardır. Kompozit dolgu kullanımı sadece çürük dişlerin onarılması olarak değerlendirilmemekte olup estetik diş hekimliği kapsamında dişlerin renk ve formlarının değişimleri içinde kullanılırlar.

  • Dişlerde Beyazlatma Uygulamaları:

Dişlerde uygulanan beyazlatma teknikleri uygulama şekillerine göre iki farklı başlık altında değerlendirilebilir;

  • Power Bleaching

Bilinen yaygın kullanımda ofis tipi beyazlatma olarak da isimlendirilmektedir. Kullanılan beyazlatma özelliği bulunan jel yardımıyla ve ışıkla çok kısa zamanda diş rengi 3-4 ton açılabilmektedir. Bu özelliği sebebiyle en hızlı ve güvenilir yöntemlerdendir.

  • Home Bleaching

Diğer bir ifade ile ev tipi beyazlatma olarak da bilinir. Basit bir şekilde ağızdan alınan ölçü sayesinde kişiye özel olarak üretimi yapılan plastik ağız aparatlarının içine jel konulmasıyla yapılan bir beyazlatma yöntemidir. Yaklaşık olarak 5-7 gün içinde istenilen ölçüde beyazlatma sağlanabilmektedir. Kişiye özel hazırlanan bu aparatlar günde en az 4-8 arasında takılması gerekmektedir.

  • Lamine Diş Kaplama:

Lamine kaplamalar kişiye özel olarak hazırlanan diş kaplamalarıdır. Bu kaplamalarda amaç estetik kaygıları ortadan kaldırmaktır. Dişlerde meydana gelen deforme ve kırılma durumlarında uygulanır. Dişlerde herhangi bir aşınmaya gerek duyulmaksızın uygulanabilen lamine diş kaplamaları oldukça ince ve yarı geçirgen bir yapıya sahiptir.