Zigomatik İmplant Nedir? Hangi Hastalara Uygulanır?

zigomatik implant nedir, nasıl yapılırİlerleyen tıp ve diş hekimliği uygulamaları sayesinde sürekli olarak yeni tedavi yöntemleri geliştirilmekte ve tedavisi imkansız denen diş problemleri için bile kalıcı çözümler hayata geçirilmektedir.

Normal koşullarda çene kemiği içine yapay diş kökü yerleştirilerek gerçekleştirilen implant tedavisinde zigoma implant ile yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Peki zigomatik implant nedir? Kimlere ve nasıl uygulanır?

Çene kemiği yerine elmacık kemiği olarak bilinen zigoma kemiğine yerleştirilen implantlar normal implantlara göre daha uzundur. Normal implantlar genellikle 8-10-12 mm uzunluğundayken zigomatik implantların uzunluğu 30 ila 55 mm’yi bulabilmektedir. Bunun sebebi elmacık kemiği ile üst çene bölgesi arasındaki mesafenin uzun olmasıdır.

Zigomatik implantlar da normal implantlar gibi titanyumdan yapılır. Üst çenenin implant için uygun olmaması ya da üst çenede hiç yer olmaması durumunda zigomatik implant tedavisi devreye girebilir.

İmplantların üst çenede tutunması alt çeneye göre daha zor olabilmektedir. Bilhassa üst çenede arka bölgeye yerleştirilen implantların tutunmasında çeşitli problemlerle karşılaşılabilmektedir. Üst çenede kemik miktarının yetersiz olduğu durumlarda alternatif tedavi yöntemleriyle kaybolan kemik dokusunun yerine getirilmesi denenebilir. Zigomatik implant ise üst çenesi problemli olan hastalarda alternatif ve etkili bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkar.

Zigomatik İmplant Kimlere Uygulanır?

  • Çok ileri derecede kemik erimesi olan hastalara
  • Uzun yıllar boyunca total protez kullanmış kişilere (Bu kişilerde kemikler bütünüyle erime noktasına gelebilmektedir. Bu gibi hastalar için zigomatik implant alternatif bir tedavi olarak kendini gösterir.)
  • Genetik sorunlara bağlı olarak diş kaybına uğramış hastalara
  • Kısaca üst çenesi implant tedavisi için uygun olmayan tüm hastalara zigomatik implant tedavisi uygulanabilir.

Zigomatik implantlar, normal implant uygulamasında olduğu gibi ağız ve çene cerrahı tarafından yerleştirilir. İşlem cerrahi bir operasyon şeklinde ve genel anestezi altında gerçekleştirilir.

İmplant yaş sınırı zigomatik implant için de geçerlidir. Kemik gelişimini tamamlamış kişiler için uzman diş hekiminin uygun görmesi halinde zigomatik implant tedavisi hayata geçirilebilir. Bu şekilde diş ve kemik yapıları ne kadar problemli olursa olsun kişiler, ömür boyu kullanabilecekleri fonksiyonel ve estetik görünüme sahip dişlere kavuşabilmektedir.