Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisi Nedir?

Tedavi Sonrasında Sararmalar Olur Mu?

Modern diş hekimliği uygulamaları arasında öne çıkan zirkonyum kaplama ile diş kusurlarını yok ederek bembeyaz, parıldayan dişlere ve estetik gülüşlere sahip olmak mümkündür.

Zirkonyum diş kaplama tedavisi; zirkonyum ismi verilen beyaz bir materyal kullanılarak diş yüzeyinin kaplanması şeklinde gerçekleştirilir. Zirkonyum diş sağlam yapısı ve doğal görünümüyle öne çıkar. Yarı saydam bir malzeme olan zirkonyumun ışık geçirgenliği olduğu için orijinal dişlerle uyumlu bir görüntüsü vardır. Kırılma ya da çatlama riski düşüktür ve aşınmaya karşı dirençlidir.

Günümüzde çapraşık dişlerin tedavisinde, rengini kaybetmiş, sararmış dişlerde, çürük dişlerin restorasyonunda, aralıklı diş vakalarında, implant üstü kaplamalarda zirkonyum kullanılabilmektedir.

Metal destekli kaplamalarda görülebilen diş eti üzerinde koyu renk yansıma, zirkonyum dişlerde görülmez. Bunun nedeni zirkonyum materyalinin ışık geçirgenliğinin fazla olmasıdır. Dişlerin üzerindeki mat görüntü de zirkonyum dişte söz konusu değildir. Böylece daha şeffaf, daha doğal ve estetik görünüme sahip dişlere ulaşmak mümkündür.

Zirkonyum kaplamalar metal destekli olmadığı için alerjik reaksiyona sebebiyet vermez. Zirkonyum dişlerin etrafını saran diş etinde herhangi bir rahatsızlık ortaya çıkma olasılığı nispeten düşüktür. Bunun sebebi zirkonyumun diş etleriyle uyumunun tam olmasıdır. Bu açıdan zirkonyum diş kaplamaları diş ve diş etleri için de sağlıklı bir tedavi alternatifi olma özelliği taşır.

Zirkonyum Kaplama Uygulanan Diş Sararır mı?

Zirkonyum kaplama dişin rengi ne olursa olsun uygulanabilir. Sararmış, rengi koyulaşmış dişler de zirkonyum kaplama ile arzu edilen beyazlığa ulaşır.

Zirkonyum dişlerin yüzeyi cilalı ve pürüzsüzdür. Bu özelliği sayesinde diş yüzeyinde plak birikimi gibi problemler söz konusu değildir. Aynı şekilde çay, kahve gibi, orijinal dişler üzerinde renklendirici etkisi bulunan içeceklerin zirkonyum dişler üzerinde herhangi bir sarartıcı etkisi olmaz. Zirkonyum dişlerin rengi çok uzun yıllar boyunca ilk günkü beyazlığını korur.

Ancak herhangi bir iç ya da dış etkene bağlı olarak renginden memnun olunmayan zirkonyum dişler için beyazlatma işlemi uygulanabilir. Klinik ortamda gerçekleştirilen kısa ve basit bir işlem aracılığıyla dişler yeniden istenilen beyazlığa kavuşturulabilir.