Diş İmplantı Yapmadan Önce Neler Bilmeliyiz?

Farklı sebeplere bağlı olara yaşanan diş kayıpları için gerçekleştirilen uzun ömürlü tedavilerin başında implant tedavisi gelmektedir. İmplant tedavisinin temelini, cerrahi bir operasyonla çene kemiğinin içine yerleştirilen ve gerçek diş kökü fonksiyonunu taklit edebilen yapay diş kökleri oluşturur. Diş eksikliğinin tek olduğu vakalarda gerçekleştirilen tek diş implant uygulaması sayesinde yanlardaki dişlere hiç dokunmadan sadece eksik olan diş, yapay diş kökü ve üzerine yapılan implant üstü protezle yerine konabilmektedir.

Çoklu diş kaybında implant tedavisi de sıklıkla başvurulan uygulamalar arasında yer almaktadır. Diş kayıplarının olduğu bölgeye bir iki tane implant yerleştirilerek gerçekleştirilen tedaviler sayesinde kişiler ömür boyu kullanabilecekleri sağlam, fonksiyonel ve estetik görünüme sahip dişlere kavuşmaktadırlar.

Tam dişsizlik vakalarında ise uzman diş hekiminin uygun bulması halinde bütün dişleri implant yaptırmak mümkündür. Bunun için All On Four tekniği hayata geçirilebilir. Bu yöntemle tüm dişler dört implant diş aracılığıyla desteklenmektedir.

Tüm bu çeşitleri ve alternatif yöntemleriyle birlikte implant tedavisi diş eksikliği için modern diş hekimliği tarafından keşfedilip geliştirilen son derece etkili bir tedavi biçimi olarak karşınıza çıkar. Peki diş implantı yaptırmadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir?

  • İmplant tedavisi gerek uzun ömürlü oluşu gerekse tedavi esnasında çevre dişlere zarar vermemesi bakımından oldukça avantajlı bir uygulamadır.
  • İmplant tedavisinde en önemli nokta çene kemiğinin implant olarak bilinen yapay diş köklerini kabul etmesidir. Bu noktada kemik kalınlığı ve yüksekliği önemlidir. İmplant uygulamasından önce kemik ölçümlerinin yapılması ve gerek görüldüğü taktirde kemik güçlendirme tedavilerinin hayata geçirilmesi, tedavinin bir parçasıdır.
  • Çene kemik yapısı uygun olmayan, genel sağlık durumu bozuk, aşırı sigara tüketen, ağır diş eti hastalıkları bulunan ve 18 yaşından küçük kişilere implant tedavisi yapılamaz.
  • İmplant kökleri çene kemiğinin içine cerrahi operasyonla yerleştirilen kalıcı yapılardır. İsteğe göre çıkarılıp değiştirilmesi mümkün değildir.
  • İmplantların kemikle kaynaşıp sağlamlaşması için 3-4 ay kadar bir bekleme süresine ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Cerrahi işlem lokal ya da genel anestezi ile gerçekleştirilebilmektedir.
  • Tedavi süresince sigara içilmemelidir.
  • İmplant dişlerin tedavisinde implant fırçaları, diş ipi, gargara gibi uygulamalardan mutlaka yararlanılmalıdır. Zira implant dişlerin ömrü ağız ve diş bakımına verilen önemle doğru orantılıdır.