Dişlerde tatlı hassasiyeti nasıl oluşur

Dişlerde Tatlı Hassasiyeti Neden Oluşur?

Dişlerde tatlı hassasiyeti neden oluşur? Diş hassasiyetini gidermek için neler yapmak gerekir?

Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?

Genellikle soğuk veya sıcak, tatlı ya da ekşi yiyecek ve içecekler tüketilmesi durumunda varılan hassasiyet, dişleri kaplayan dentin tabakasının zarar görmesi durumunda ortaya çıkmaktadır.

Gün boyunca tüketilen gıdalar: özellikle turunçgiller, domates, turşu gibi besinler ve kola benzeri asitli içecekler, bazen ağızdan nefes alma sonucu soğuk havanın bile ağrı, kamaşma ve acıya neden olduğu diş hassasiyeti oldukça yaygın bir sağlık problemidir. Çoğu zaman dikkate alınmaya ihtiyaç duyulmayan bu sorun, yaşam kalitesini etkileyecek seviyede olup mutlaka ilgilenilmesi gereken bir durumdur.

Diş Hassasiyeti Sebepleri

  1. Sert Diş Fırçalama: Sert ve hızlı bir biçimde, gereğinden fazla diş fırçalama, yanlış diş fırçası kullanımı gibi sebepler sayesinde dişlerin dentin ve enamal diye adlandırılan tabakaların aşınmasına sebep olarak diş hassasiyet sorunları ortaya çıkarmaktadır.
  2. Diş Eti Çekilmesi: Diş etlerinin çekilmesi sayesinde diş köklerinde bulunan hassas sinirler ortaya çıkmaktadır. Dişin koruyucu tabakası zarar görür, ağız diş etkenlerden korunmayacak hale gelir.
  3. Diş Gıcırdatma: Dişlerin birbirine sürtmesi, dişin enamal tabakası zarar görür ve dişler hassaslaşır. Hassaslaşan, dişlerdeki sinir uçları daha çok acı hisseder.
  4. Diş İltihapları: Tekrar ve bakterilerden oluşan diş iltihapları diş etine zarar verir, diş köklerinin korunmasını kaybetmesini sağlar ve ağrıya neden olur.
  5. Diş Beyazlatma Ürünleri: Peroksitli ve sodalı malzemelerinden yapılan diş beyazlatıcılarının araştırılmadan kullanılması da dişlerin hassaslaşmasına neden olur.
  6. Kırık ve Çürük Dişler: Kırık ve çürük dişler diş ve diş hassasiyetlerine neden olabilir.
  7. Asitli Yiyecekler ve İçecekler: Asitli yiyecek ya da içeceklerin düzeli bir şekilde tüketilmesi de diş minesini aşındırır ve dişlerde hassasiyet oluşmasına sebep olur.
  8. Ağız Çalkalama Solüsyonları: Asit içerikli ağız çalkalama solüsyonları diş hassasiyetine neden olur.

Diş Hassasiyetini Gidermek İçin Ne Yapılmalıdır?

Alternatif olarak yapılan bazı uygulamalara göre tuzlu suyla gargara yapmak ağızdaki mikrop ve bakterileri öldürerek diş eti iltihabının önüne geçmeye yarar. Ayrıca dişlerdeki sızlamayı ve hassasiyetini önlemeye yardımcı olur. Üstelik yapılması da oldukça kolaydır. Tek yapılması gereken bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ekleme yapmak ve dişlerinizi fırçaladıktan sonra bu suyla ağız çalkalamak.

Bir günde dişsizliğe son vermek ister misiniz? UniqDent Nişantaşı İmplant tedavisi ile tanışın.