Dişte Köprü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hayatınızın farklı  dönemlerinde farklı sebeplere bağlı olarak diş kaybıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Diş eksiklikleri, çiğneme sorunlarından konuşma bozukluklarına, ağız ve çevre dokularının olumsuz yönde değişiminden özgüven kaybına kadar çok sayıda problemin yaşamınıza girmesine sebep olur.

Diş hekimliğinde köprü tedavisi; bir ya da birden fazla diş kayıplarını gidermek üzere gerçekleştirilen sabit restorasyonlar olarak tanımlanabilir. Günümüzde yaygın olarak başvurulan köprü uygulaması farklı materyaller kullanılarak yapılabilmektedir. Peki tam olarak köprü tedavisi nedir ve nasıl yapılır?

Köprü Diş Nasıl Yapılır?

Köprü diş, diş eksikliğinden doğan boşluğun her iki yanındaki komşu dişlerden destek alınarak uygulanır. Komşu dayanak dişler arasında bir tür köprü oluşturularak eksik dişlerden kalan boşluk kapatılır. Boşluğu dolduran yapay diş gövdesi, her iki taraftaki dayanak dişlerden destek alarak tutunur. Böylece kişi, daha fonksiyonel ve estetik görünüme sahip dişlere kavuşur. Başarılı köprü diş tedavileri ile orijinal dişler arasındaki küçük ya da büyük tüm boşluklar kapatılabilir.

Köprü Diş Çeşitleri

Temel olarak dört farklı köprü diş modeli vardır.

Geleneksek köprü dişler; en çok kullanılan köprü diş uygulamasıdır. Eksik dişten kaynaklı boşluğun her iki tarafında da orijinal dişlerin bulunması durumunda uygulanır. Orijinal dişler kron kaplamayla kaplanır ve bu iki kaplama arasında da boşluğu dolduracak yapay gövde diş ya da dişler yer alır. Geleneksel köprü dişler sağlamlığı ve estetik görünümleriyle öne çıkar.

Konsol köprü dişler; eksik diş boşluğunun yanında tek bir sağlıklı orijinal dişin bulunduğu vakalarda kullanılır. Yöntem olarak geleneksel köprü dişlerle aynıdır.

Maryland köprü dişler; diş eksikliğinden kaynaklı boşluğun her iki tarafında da yan yana iki orijinal diş gerektiren köprü uygulamalarıdır. Kanatlı köprü tedavisi olarak bilinen bu işlem genellikle ön dişler için uygulanır. Yapay diş kanatlar vasıtasıyla komşu dişlerin görünmeyen arka yüzeylerine yapıştırılır.

İmplant destekli köprü dişler; orijinal diş yerine bir diş implantı tarafından desteklenir. İmplant köprüler sağlamlığı ve uzun ömürlülüğü ile öne çıkar.

Köprü diş hazırlanırken farklı materyaller kullanılabilir. Porselen köprü diş, doğal dişe en yakın görüntüyü verdiğinden en yaygın kullanılan köprü diş uygulamasıdır. Porselen dışında gümüş, seramik, altın, porselenle karışmış çeşitli materyaller de köprü diş tedavisinde kullanılabilir.

Köprü diş ömrü, büyük oranda kişinin ağız ve diş sağlığını korumasıyla doğru orantılı olarak artar. Düzenli fırçalama, diş ipi kullanımı, arayüz fırçası kullanımı gibi alternatif bakım uygulamaları sayesinde diş plaklarının oluşumunun önüne geçilir. Dişlerin çürümesine ve bu çürümeyle birlikte köprü desteğinin zayıflayıp bozulmasına neden olan plakların oluşması mutlaka engellenmelidir. Köprü dişlerin her tarafı iyice temizlenmeli ve düzenli hekim kontrolleri ihmal edilmemelidir.