Endodontik Tedavinin Aşamaları Nelerdir?
Endodontik Tedavi Nedir?
Dişlerin diş eti üzerinde olan ve ağızda görülen kısmına kuron, kemik içinde kalan ve ağızda görünmeyen kısmına ise kök denir. Her dişin farklı bir kök sayısı bulunmaktadır. Dişin merkezinde, kuron ve kök kısmında ortak bulunan, dişe canlılık kazandıran yumuşak bağ dokusuna pulpa denir. Diş pulpasına kadar ilerlemiş rahatsızlıklarla ilgilenen diş hekimliği dalına endodonti denir. Kanal tedavisi olarak da bilinen endodonti; dişlerde oluşan çatlak, kırık, çürük, travma ve pulpada meydana gelen iltihapların tedavisinde kullanılır. Eskiden pulpanın iltihaplanması durumunda uygulanabilen tek tedavi diş çekimi idi. Günümüzde endodonti sayesinde dişler çekilmez ve işlevini yerine getirmeye devam edebilmektedir.
Diş çürüğü başladığında, mikroorganizmalar ve çürük; dentin, mine ve sement tabakaları arasında ilerler. Mikroorganizmalar, bütün diş dokularına yayılmaya çalışır. Pulpaya ulaştıklarında ise diş hassaslaşır. Bu hassasiyetler, pulpanın dış uyaranlara verdiği reaksiyonlardır. Reaksiyonlar bazen aşırı şiddetlenir ve dolgu tedavisi yetersiz kalır. Bu durumda kanal tedavisi (Endodontik tedavi) uygulanması gerekebilir.
Endodontist Nedir?
Teorik ve pratik eğitimini kök kanalı tedavisi alanında bitiren ve doktorasını tamamlamış uzmanlara Endodontist denir.
Kanal Tedavisi Aşamaları ve Kullanılan Aletler
- Dişin durumu uzman bir doktor tarafından değerlendirilir ve kanal tedavisinin yapılıp yapılmayacağı, yapılırsa ne kadar süreceği belirlenir.
- Tedavi yapılacak bölge uyuşturulur ve oradaki çürükler temizlenir. Sinirlere ulaşmak için diş kuron kısmından açılır.
- Kanal uzunluğu röntgen çekilerek tespit edilir.
- Pulpa dokusu, çeşitli aletlerle temizlenir ve şekillendirilir.
- Kök kanalları dezenfekte edilir ve kanallar, yan dokularla uyumlu bir malzeme ile doldurulur.
- Kök ucunda iltihap bulunan durumlarda, bakterileri yok etmesi amacıyla kök kanallarına ilaç yerleştirilir. İlacın etki süresi en az 5-7 gün olduğundan dişler, bu süre zarfında geçici bir dolgu malzemesi ile kapatılır.
- Kanal tedavili dişler, normal dişler gibidir; görevlerini olması gibi yerine getirirler, çürük, çatlak ve kırıklar meydana gelebilir.
- Tedavi, 1 ile 3 seans arasında değişiklik gösterebilir.
- Tedavi sonrasında dişte, geçici olan ağrı ve hassasiyet hissedilebilir.
- Tedavi sonrası, ağız bakımına eskisi gibi devam edilmelidir.