20’lik Diş Ağrısından Kurtulmanın Yolları Nelerdir?
Üçüncü azı dişi olarak da bilinen 20’lik dişler dört tanedir ve genellikle 18 yaşından sonra çıkmaya başlarlar. Yirmilik dişlerin diğer dişler gibi sorunsuz bir şekilde ağız içindeki yerini aldığı da olur. Ancak bu dişler çene kemiğinde kendilerine yer bulamadığı için sık sık probleme yol açarlar. Damak içinden yanlış bir açıyla çıkmaya çalışabilir, sıkışmaya neden olabilir, gömülü ya da yarı gömülü şekilde kalabilirler. Tüm bu olasılıklardan herhangi birinin varlığı 20’lik diş ağrısı oluşmasına neden olabilir. Bu durumda uzman bir hekime başvurulmalı, sorunun kaynağı net bir biçimde teşhis edilmeli ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra 20’lik diş tedavisi gerçekleştirilmelidir.
Tedavisi yapılmayan, ihmal edilen, uzun süre ertelenen yirmilik dişler zamanla enfeksiyon ve kist gibi daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Bu nedenle en doğrusu bu dişler çıkmaya başladığı andan itibaren uzman bir hekimin kontrolüne girmenizdir. Böylece herhangi bir olumsuz durum ve ağrı yaşamadan önce alınan önlem ve müdahalelerle sorunu ortadan kaldırmak mümkün olacaktır.
20 Yaş Diş Tedavisi
Gömülü ya da yarı gömülü durumdaki yirmilik dişler çene kemiğine veya komşu dişlere zarar veriyorsa, çürümüşse ya da kırılmışsa ve dolgu ya da kanal tedavisi gibi yöntemlerle kurtarılamıyorsa 20’lik diş çekimi gündeme gelir. Gereken çekim işleminin geciktirilmesi ağrının şiddetlenerek artmasına, dişlerde enfeksiyona, ve diğer dişlerde kalıcı hasara sebep olabilir.
20’lik diş ağrısını geçici olarak rahatlatabilecek çeşitli yollar vardır. Ağrıyan bölgenin üzerine karanfil yağı, vanilya özü sürmek; buz kompresi ya da çay poşeti uygulamak; sumak suyu ya da ılık tuzlu suyla gargara yapmak; soğan çiğnemek gibi yöntemlerin 20’lik diş ağrısını hafiflettiğine inanılır. Ancak bunların hiçbiri kalıcı çözüm üretmez.
Etkili ve kalıcı çözüm 20 yaş diş tedavisi ile mümkündür. Bunun için mutlaka alanında uzman ve tecrübeli bir hekime danışmalı ve onun belirleyeceği tedavi planına uymalısınız. Uzman diş hekimi yapacağı muayenelerle, yirmiliklerinizin damakta doğru pozisyonda sürüp sürmediğini, çene darlığı olup olmadığını, 20’lik dişlerin çenede kendilerine ihtiyaç duydukları yeri bulup bulamayacaklarını analiz eder. Elde ettiği veriler ışığında bir tedavi önerisinde bulunur.
Başarılı yirmilik diş tedavileriyle sorunlu dişlerin ağzınızdan çıkarılmasını, diğerlerinin de gerekli tedavilerle sağlıklı bir şekilde ağzınızdaki yerlerini almasını sağlayabilirsiniz.