Diş Sağlığı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Ağız ve diş sağlığı söz konusu olduğunda kulaktan kulağa yayılan, hiçbir uzman tarafından doğruluğu dile getirilmemiş olmasına rağmen birer şehir efsanesi olarak akıllarımıza kazınan çok sayıda yanlış bilgi söz konusudur. Ağız ve diş sağlığını daha iyi bir seviyeye getirmek amacıyla bu bilgilerin doğruluğuna inanan ve uygulayan insanlar ne yazık ki diş sağlığına küçük ya da büyük zararlar verebilmektedir.

Bu nedenle en doğrusu bu yanlış düşüncelerin neler olduğunu öğrenip doğru bilgi dağarcığımızdan bunları çıkararak hareket etmektir.

İşte size diş sağlığı ile ilgili yaygın olarak doğru bilinen 8 yanlış:

  1. Sert fırçalama, doğru diş fırçalama kriterlerinden bir tanesidir. Yani ne kadar sert fırçalarsanız dişleriniz o kadar iyi temizlenir. (Sert fırçalayarak diş minesini aşındırabilir ve dişlerinize kalıcı hasar verebilirsiniz.)
  2. Ara yüz fırçasının varlığında diş ipi kullanımı gerekli değildir. (Diş ipi, ara yüz fırçasının da ulaşamadığı yerlere ulaşarak ağzınızın içinde gerçek hijyeniz yakalamanıza yardımcı olur.)
  3. Diş çürüğü oluşumunun başlıca nedeni şeker tüketimidir. (Şekerli bir şey yediğinizde dişlerinizi fırçalayın. Diş çürüğüne sebep olan şey şekerli yiyecek tüketmek değil, şeker tüketiminden sonra dişlere yapışan ve diş çürümesine sebep olan zararlı bakterilerin ağızda kalmasıdır. Etkin bir temizlemeyle dişlerinizi ve ağzınızı söz konusu bakterilerden arındırdığınızda sorun kalmaz.)
  4. Süt dişleri ve süt dişlerinin bakımı önemli değildir. (Süt dişlerinin yapısı ve onların bakımı, gelecekte nasıl dişlere sahip olacağınızı belirler.)
  5. Dişlerinizle ilgili ağrı-sızı gibi bir şikayetiniz yoksa diş hekimine gitmek gereksizdir. (Ağız ve diş sağlığınızla ilgili siz hissetmeseniz de yolunda gitmeyen bazı durumlar olabilir. Bunların erken teşhisi ve sorunların büyümeden tedavi edilebilmesi için 6 ayda bir ya da en az senede bir diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.)
  6. Her türlü diş beyazlatma işlemi dişlere zarar verir. (Modern diş hekimliği uygulamaları sayesinde artık diş beyazlatma işlemleri için Ph değeri ağız ve diş florasına uygun olan ürünler güvenle kullanılabilmektedir.)
  7. Diş eti kanaması yaşamanız durumunda diş etlerine temas etmekten kaçının. (Diş eti kanamasının birincil sebebi bakteri oluşumudur. Etkin bir fırçalama ve diş ipi kullanımı ile kanamanın ve diğer olası diş eti rahatsızlıklarının büyük oranda önüne geçebilirsiniz.)
  8. Dişler beyazsa sağlıklı demektir. (Son derece sağlıklı olup, doğal diş rengi bir miktar koyu olan kişiler vardır. Aynı şekilde bembeyaz dişlere sahip olmasına rağmen zayıf ve problemli diş yapısından mustarip kişiler de vardır.)